Uniunea Europeană propune renunțarea la centrale pe gaz cât mai curând posibil, din cauza poluării excesive pe care o cauzează.
Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze. De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi.
Deși există astfel de intenții la nivelul UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții.
Guvernul român nu a luat o decizie privind interzicerea centralelor de apartament. Propunerea se află în stadiul de avizare, după ce fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a promovat un proiect în acest sens.
În luna iunie, Mircea Fechet, noul ministru al Mediului, spunea că că pe termen lung, centralele de apartament vor dispărea.
”Există astăzi municipalități care deja interzic instalarea de centrale proprii în apartamente. Fără îndoială, centralele termine din blocuri poluează local. Aceste centrale termice, în lipsa unui sistem de evacuare până la acoperișul blocului, nu fac decât să bage noxe în apartamentul vecinilor.
Încă nu am luat o decizie până la care aceste centrale de apartament vor dispărea, însă pe termen lung sunt convins că în România, în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puține astfel de centrale individuale”, spunea Mircea Fechet.
Potrivit unui document al Ministerului Energiei, România are în prezent un total de circa 8,5 mil locuințe, din care sunt locuite aproximativ 7,5 milioane.
Din totalul locuințelor, numai circa 1,2 milioane sunt racordate la sistemele centralizate (cca. 600.000 de apartamente doar în București). O treime din locuințele României (aproape 2,5 milioane) se încălzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament, dar și sobe cu randamente extrem de scăzute (cel puțin 250.000 de locuințe).